vr. jul 1st, 2022

landelijk – Voorstanders van Zwarte Piet hebben de snelweg A7 bij Oudehaske tijdelijk geblokkeerd. Ze hielden bussen tegen met actievoerders die willen protesteren tegen Zwarte Piet bij de landelijke intocht van Sinterklaas in Dokkum.

Voorstanders van Zwarte Piet hadden al aangekondigd dat ze demonstranten wilden tegenhouden. Een actie op de Afsluitdijk was vooraf door de burgemeester verboden. Toch had zich daar vanmorgen een handjevol voorstanders verzameld. Die zijn daarna doorgereden naar de A7. De politie heeft een einde gemaakt aan de blokkade.

Bus moest afremmen

Jerry Afriyie van de actiegroep Kick Out Zwarte Piet vertelt dat er ineens een motor voor de bus ging rijden, waardoor de bus moest afremmen. “Dat moest zo hard, dat iemand tegen de voorruit van de bus knalde.” Hij noemt de actie ‘te zot voor woorden’: “Ze belemmeren ons democratisch recht om te demonstreren. Ze hebben geen empathie met mensen die zich gekwetst voelen door de figuur van Zwarte Piet.”

De actiegroep is onderweg naar Dokkum voor wat ze noemen een ‘mars voor beschaving’ en vervolgens een protest tegen racisme langs de route. Hoewel in een aantal steden in het land inmiddels de roetveegpiet is geïntroduceerd, blijven volgens de actievoerders nog te veel plaatsen vasthouden aan het in hun ogen racistische karakter van Zwarte Piet.

Bron: rtlnieuws.nl

Door Redactie