Brabant zit in Fase 2 voor natuurbranden, wat betekent dat?

© Stock Foto

In heel Brabant is fase 2 van kracht voor natuurbranden uitgeroepen. Dit betekent dat men goed moet opletten met open vuur in de natuur, omdat het een langere tijd droog is in de natuur hierdoor is de kans aanwezig dat er een natuurbrand kan ontstaat. Een natuurbrand kan zich in droge periodes snel en onvoorspelbaar ontwikkelen. Terreineigenaren, natuurbeheerders en hulpdiensten zijn in deze periode extra alert.In heel Brabant is fase 2 van kracht voor natuurbranden dat betekend dat me goed moet op let met open vuur in natuur. Omdat het een langere tijd droog is in de natuur. Is de kans is aanwezig dat een natuurbrand ontstaat. Een natuurbrand kan zich in droge periodes snel en onvoorspelbaar ontwikkelen, Terreineigenaren, natuurbeheerders en hulpdiensten zijn in deze periode extra alert,

Wat betekend Fase 2

Het is al langere tijd droog in de natuur. De kans is dan ook aanwezig dat een natuurbrand ontstaat. Een natuurbrand kan zich in droge periodes snel en onvoorspelbaar ontwikkelen, zeker bij harde wind. Terreineigenaren, natuurbeheerders en hulpdiensten zijn in deze periode extra alert, maar vragen ook uw medewerking om de gevolgen van natuurbrand te voorkomen of te beperken.

Tijdens deze fase kunt u natuurlijk nog steeds gerust de natuur intrekken. Maar wees extra alert, gebruik het gezonde verstand en meld vooral in deze fase verdachte zaken meteen via 112. Ook mag u, ondanks een – gemeentelijke of provinciale – vergunning, hoogstwaarschijnlijk niet meer stoken, bijvoorbeeld om snoeiafval te verbranden.

Wat kun je doen als er een natuurbrand is?

  • Wacht hulp niet af. Vlucht zo snel en ver mogelijk weg van de brand, indien mogelijk naar de openbare weg.
  • Loop niet voor de brand uit of in de richting waarin de brand zich verspreidt, maar haaks op de brand. Daarmee is de kans kleiner dat de brand jou inhaalt.
  • Help andere mensen en kinderen om op een veilige plek te komen.
  • Bel 112 om de locatie van de brand zo precies mogelijk door te geven.

Voor meer informatie.

https://www.brandweer.nl/actueel-landelijk/2019/voorkom-natuurbrand-wat-kun-je-doen

https://www.natuurbrandrisico.nl/